Preminuo Anto Valenta

Anto Valenta, ugledni član Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine preminuo je u subotu, 29. lipnja 2013. godine, nakon duže bolesti.

Anto Valenta je rođen 28. siječnja 1937. u Docu kod Travnika. Bio je jedan od osnivača HDZ-a u Vitezu i u drugim mjestima srednje Bosne. U vremenu 1991. – 1993. bio je predsjednik Općinske organizacije HDZ Viteza.

 

Sudionik je i potpisnik stvaranja i osnivanja HZ HB i prvi dopredsjednik HVO-a HZ HB. Bio je zastupnik u Saboru HR HB i zastupnik u Skupštini BiH. Imao je čin pukovnika HVO-a, nositelj je odličja Reda Ante Starčevića i Domovinske zahvalnosti. Bio je član hrvatskog izaslanstva na pregovorima u Ženevi u svezi unutarnjeg ustrojstva BiH (Wans – Owenov plan i Stoltenberg – Owenov plan 1993. godine).

Autor je povijesne knjige „Dvadeset godina HDZ-a u Vitezu" 1991. godine napisao je knjigu „Podjela Bosne i borba za cjelovitost", koja je doživjela dva izdanja.

Sahrana će biti u utorak, 2. srpnja 2013. godine u Vitezu na groblju Kruščica u 17,00 sati, a u organizaciji OO HDZ BIH Vitez isti dan u 14,30 sati u dvorani Općinskog vijeća Vitez bit će održana komemorativna sjednica.

Share

HDZ BiH krenuo s predstavljanjem kandida…

HDZ BiH krenuo s predstavljanjem kandidata u Vitezu

HDZ BIH u Vitezu zajedno s koalicijskim partnerima u Vitezu predstavio je kandidate za sve razine vlasti u temeljnim ograncima Nadioci i Šantići.

Read more

Posjet OŠ "Bila" i lokacijama …

Posjet OŠ "Bila" i lokacijama gdje su pripadnici OS BiH izvodili inženjerijske radove u Vitezu

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš u srijedu, 12. rujna 2018. godine na poziv ravnatelja Vinka Bošnjaka posjetila je Osnovnu školu „Bila“ u Vitezu, a zatim i lokacije na kojima su...

Read more

Sajević najaktivniji zastupnik u Saboru …

Sajević najaktivniji zastupnik u Saboru ŽSB u protekle četiri godine

Tijekom protekle četiri godine prema podacima Centra civilnih inicijativa (CCI), Ivan Sajević iz Viteza, zastupnik HDZ-a BIH u Saboru SBŽ-a, najaktivniji je zastupnik u ovom najvišem zakonodavnom tijelu u središnjoj...

Read more